Författarkväll med Gunnar Wetterberg

Torsdagen den 8 juni klockan 19:00 får vi åter besök av Gunnar Wetterberg som kommer att berätta om sin bok Skånes historia II 1376 – 1720.

Gunnar Wetterberg, född 1953, är historiker och författare, ursprungligen diplomat. Wetterberg har varit ansvarig för Finansdepartementets långtidsutredningar 1992 och 1995, direktör i Kommunförbundet och samhällspolitisk chef på Saco. Han har tagit emot Hertig Karls pris för sin biografi om Axel Oxenstierna och Kunskapspriset 2008. Han blev hedersdoktor vid humanistiska fakulteten vid Lunds universitet 2009 och är ledamot av Kungl. Vetenskapsakademien och Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien.

Gunnar Wetterberg

Skånes historia. Del 2

”I första delen av samlingsverket Skånes historia skildrade Gunnar Wetterberg perioden från istidens slut till Valdemar Atterdags död.

I andra delen står Skåne mitt i kampen om herraväldet i Norden. Från drottning Margareta till Karl XII drog härarna genom landskapet. Skåne blev också skådeplats för andra strider; adelsväldet var som starkast, bönderna gjorde uppror och Malmös borgmästare Jörgen Kock gjorde sin stad till motor i reformationen. 

De skånska godsen blev rika på oxdriften till de hungriga städerna i norra Tyskland och Nederländerna. Astronomen Tycho Brahe blev den mest lysande företrädaren för den rika adelskultur som växte fram.

Med freden i Roskilde 1658 tog Sverige över Skåne, men Danmark gjorde det ena försöket efter det andra att återerövra landskapet. Friskyttar och snapphanar störde de svenska trupperna, men det svenska väldet befästes i slagen vid Lund 1676 och Helsingborg 1710.

Freden i Köpenhamn 1720 satte punkt för flera hundra års återkommande härjningar av landskapet.” 

Evenemanget kostar 100:- och då ingår dryck och lättare förtäring. Boka plats på 0431-70001 eller info@bjarebokhandel.se

Välkomna!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s