Författarkväll med Lotte Möller

Onsdagen den 8 juli klockan 19:00 kommer Lotte Möller till oss och berättar om sin nya bok, Smultron. 

Lotte Möller är kulturjournalist och författare, känd för en stor trädgårdsintresserad läsekrets med nyskapande böcker som Trädgårdens natur,Maryhill en trädgård i Lund, Tre mästare tre trädgårdar samt inte minst Citron, den Augustnominerade boken om citronens historia och betydelse för europeisk kultur.

Hennes nya bok Smultron är nominerad till årets trädgårdsbok av Gartnersällskapet. Vinnaren tillkännages på bokmässan den 24 september.

Gartnersällskapets omdöme:
”I denna böckernas bok om smultron tar Lotte Möller oss med på en fantastisk odyssé. Vi möter smultronet i underbara målningar från medeltid fram till dagens designsmultron. Som fromhet och godhet i poetiska verk, som falskhet och hyckleri i Shakespeares dramatik och på nytt som oskuld, t ex i Idas sommarsång. Som hälsokur för Linné och som skönhetsmedel för andra. Hur europeiska smultron möter amerikanska släktingar, som entusiastiska växtförädlare tar sig an så att vilda smultron görs till tama. Allt detta och mycket därtill i en vacker bok, som författaren gör mycket läsvärd och underhållande med sitt flyhänta och sköna språk, stundom med en skön humoristisk underton.”

Smultron

”Säg smultron och du får ett leende till svar. Men hur mycket vet vi om smultron mer än att de är doftande röda och smakar sommarlov, fågelsång och solsken?

Mångfaldigt prisbelönta Lotte Möller har färdats längs smultronets revor i tid och rum och gjort en mängd märkliga upptäckter. Till exempel att bäret som i dag står för barndom och oskuld en gång i tiden symboliserade falskhet och förräderi. Och att det inte var tillrådligt att äta eftersom paddor kunde ha förgiftat det. Fast Linné åt ändå smultron, upp till två och en liter om dagen, utan att må illa. Tvärtom blev han tack vare dem av med sin svåra gikt. Smultron har också haft en erotisk innebörd. Plocka smultron under snön var en populär pantlek på 1800-talet som gick ut på att den som förlorat fick låta sig kyssas under ett utspänt lakan. Allt man kan vilja veta om smultron i trädgården, i formgivningen, i botaniken, i sylt, desserter och brännvin, i Amerika, i dikten, i måleriet och i Shakespeares Othello avhandlas i denna spännande och vackert illustrerade bok som också bjuder på författarens godaste smultrondesserter.”

Evenemanget kostar 100:- och då ingår dryck och lättare förtäring. Boka din plats på 0431-70001 eller info@bjarebokhandel.se

Välkomna!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s