Påsk : en högtid för mat och umgänge

Lagom till påsk har det kommit ett antal nya fina kokböcker att söka tips och inspiration i och den råvara som man mest förknippar med påsk är ju ägg.

Anna Billing – Alla hönsen hemma och färska ägg i köket

Alla hönsen hemma och färska ägg i köket

”Drömmer du också om att ha egna höns i trädgården? Om att kunna gå ut och plocka in nyvärpta ägg som du direkt kan använda i matlagningen? Det gjorde matskribenten Anna Billing. För två år sedan förvandlade hon barnens övergivna lekstuga till hönshus och skaffade kycklingar. I trädgården bor numera sju mycket olika hönor som sprätter hela dagarna och äter matrester från familjen. De värper ägg i alla möjliga färger och storlekar som allihop hamnar i Annas kök och blir pocherade, stekta och kokta eller hamnar i läckra sallader, omeletter, pannkakor, såser och desserter. Gärna med tillsammans med annat från trädgården. Färska ägg i köket med alla hönsen hemma är en kokbok med en twist. Den handlar om det dagliga livet med höns i en vanlig villaträdgård, kombinerat med praktiska tips om hanteringen av färska ägg och många enkla, goda äggrecept som förgyller både vardag och fest.”

Till bords med systrarna Eisenman

Till bords med systrarna Eisenman

”Gillar du att samla vänner och familj runt matbordet à la family style? Och ju fler runt bordet, desto roligare! Med systrarna Eisenmans recept och goda råd kan du bjuda på härliga måltider som passar året runt. Vad sägs om exempelvis långkok, budgetgott och brunch för höst- och vintermörkret och sommarsallader, barbecue och picknick för ljumma sommarkvällar i trädgården? Matinspirationen kommer från deras resor över hela världen, från USA och Thailand till Frankrike och Italien, men självklart även från Sverige. Eftersom även drycken till maten är viktig ges förslag på vin och öl som passar till.”

Lisa Lemke – Lisa på landet

Lisa på landet : maten och livet på gamla prästgården

”Följ med hem till påhittiga Lisa och hennes kök i den gamla prästgården. Ett kök där hon inspireras av allt runt omkring i byn men även resorna hon gör. Ägg, björnbär, höns, lokala grönsaker, ost och nöt- och lammkött möter smaker från Mexico, USA, Italien, Japan och så vidare – svensk landsort möter den stora världen.

Det här är en kokbok men den bjuder på så mycket mer – en inblick i ett hektiskt och sprudlande liv med renovering, matlagning, odling, tv-inspelningar, familjeliv, djur, (några vedermödor) och en minst sagt aktiv stenugnspizzeria som Lisa driver tillsammans med sin man. På den gamla prästgården kan vad som helst hända och här får du ta del av mängder av enkel, rustik och fantasifull mat, men även kunskap och inspiration: bästa pizzasåsen, hur man nackar en höna, gör eget bacon, kärnar smör, gör egen ricotta. Drömmen som så många har om livet på landet bland likasinnade grannar, drömmen om att leva mitt i det närodlade, om att driva krog, om att ha djur. Kort sagt – drömmen om frihet och världens bästa och godaste mat.”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s