Julmarknad i Båstad 29 november

Lördagen den 29 november är det dags för den traditionella julmarknaden i Båstad. Vi håller på till klockan 17:00 och hos oss möter du från klockan 14:00 tre lokala författare som signerar sina böcker, Carina Boysen, Benedicte Callert & Bo Karlberg.

Eirin av Hagall

”Eirin hade känt förändringen i varenda del av sin kropp, den skulle komma och den skulle vara skoningslös. Alla tecken som gudarna skickat hennes väg tydde på att det handlade om någon i hennes närhet, frågan var bara vem eller vilka? När minnet sedan sviker Eirin om vad som hände henne den där kvällen när grannen hittade henne medvetslös på stigen börjar flera händelser leda fram till grannstammens fruktade ledare. Samtidigt verkar negativa krafter runt Eirin. Både hennes syster och den dryge Slode förändras i takt med att det mörka tar plats i dem. Allt är inte som det synes och i väntan på att få fritt spelrum lurar avundsjuka, falskspel och makt precis under ytan. Hemligheter som tidigare varit väl bevarade gör sig påminda och små handlingar får förödande konsekvenser. Eirin av Hagall är en historisk roman som utspelar sig i dagens Båstad på Bjärehalvön under bronsåldern. En tid med lika mycket kärlek, död, avundsjuka och maktspel som i våra dagar. Följ Eirin av Hagallstammen genom de omvälvande händelser som omger och formar henne – örter, liv, död och mystik.”

En dödens budbärare

”En ny mysrysare från Skåne och Halland Cirkus Zero finns inte längre och clownerna har spridits i alla väderstreck. Men så dör en av dem. Och en till. Polisen är villrådig. Den nye spaningsledaren Knut Fogel vid Helsingborgspolisen pekar på Sanna Danielson som nu arbetar som sjukhusclown. Kanske kan hon hjälpa till att hitta mördaren, som är skicklig på att dölja sina spår. Benedicte Callert vann många läsares hjärtan med sin debutroman Skratta och sedan dö. En dödens budbärare utspelar sig i Nordvästra Skåne och Malmö, men också runt Ystad och ända upp till Varberg. Den som befinner sig på Bjärehalvön, i Helsingborg eller i Malmö kan känna sig som i mitten av en spindelväv. Men vart har spindeln tagit vägen?”

Hårklut horklut, döda flickors drömmar

”Hårklut Horklut är ett drama i fem akter, och utspelas under sjuttio år, med början på 1870-talet i ett torp på gränsåsen mellan Halland och Skåne. Berättelsen är ett relationsdrama mellan människor, som på olika sätt inflätas i varandras livsöden. Den centrala huvudpersonen är Tilda, en stark kvinna vars liv man följer fram till sista andetaget, bara en kort tid efter att hon fått vetskap om den stora och skrämmande hemligheten. Tildas, och hennes medspelares, brottningsmatcher med livet, inramas av stora skeenden i Sverige och utomlands. Man kommer nära den enkla människans känslor inför den snabba tekniska utvecklingen, och den framväxande arbetar och kvinnorörelsen. Tidens tankar och värderingar, som även slog rot hos arbetare och tjänstehjon, bidrog till att bygga grunden för både storkrig och rasismens värsta uttrycksformer. I många människors sinnevärld fanns den kristna bilden av det yttersta goda: himmelriket. Är det först på den platsen som vi klarar uppgiften att vara helgjutet goda människor, även om vi hunnit bli änglar? Romanens titel syftar på hur svenska kvinnor i äldre tider indelades i tre kategorier: ungmör med god sedlighet fick visa håret, ärbara hustrur bar hårklut, medan kvinnor som ej motstått ´köttets frestelser´ före äktenskap, tvingades bära en särskild så kallad horklut. Bo Karlberg, född 1942, debuterar som romanförfattare med denna spännande och omskakande, men också kärleksfulla och humoristiska berättelse. Som ung ingenjör och sedermera konverterad till humaniora, leddes han vidare till yrken inom journalistik, kultur, pedagogik och ledarskapsutveckling. Både yrkesmässigt och i den privata livsvandringens labyrinter, förflyttades han åtskilliga gånger både inom Sverige och till fjärran internationella miljöer. Skattkistan, fylld med mänskliga möten som ett nyfiket liv har skänkt, tillsammans med avslöjande urkunder i landsarkiv och personlig släktforskning, vill Bo öppna med denna berättelse. Hans djupa intresse för historia, förenas här med kärleksfull relation till romanens många figurer. Särskilt till Tilda, hans egen mormor.”

Dessutom finns flera nya böcker med lokal anknytning. Varan & Waregårdarna, Kalle Erikssons Strövtåg i Bjäres Historia, årets Bjärebygden med flera.

På Bokhandlargården bjuder Föreningen Gamla Båstad på gröt, utställning och tombola. Dessutom är det premiär för årets Båstadalmanacka.

Välkomna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s